Arról már sok helyen olvashattunk, hogy teszteljünk le valamit, mielőtt elkezdjük a gyártást. Sok pénzt meg tud az ember így spórolni. Ez a kézműves termékekre is igaz.

kezmuves nyaklanc

Egy kézműves ékszereket készítő hölgy például a következő módon teszteli a termékeit: elkészíti a legújabb tervét a valóságban is, aztán felveszi, és egy forgalmas helyen sétálgat az utcán. Ha van 2 ember, aki pozitív megjegyzést tesz rá, akkor ő már tudja, hogy ebből lesz valami. Ha senki nem mondd semmit, akkor tudja, hogy ez az ékszer nem fog neki pénzt hozni.
Más készítők például azt csinálják, hogy elkészítenek 3-4 darabot az új ötlet alapján, és megpróbálják eladni őket más darabokkal együtt. Ha ezek gyorsan elkelnek, akkor két dolog jöhet szóba:

  • 1. túl alacsony árat szabtak neki,
  • 2.  túl jól sikerült a darab.

És itt kezdődik az újabb dilemma, az árképzés.

Sok kézműves küzd ezzel. Anno, amikor táskákat készítettem, én is küzdöttem 🙂
ribbons
Mennyibe kerüljön? A legtöbb ember nem tudja azt megmondani, hogy mennyibe kerültek az anyagok, amit a termékbe rakott, mennyi volt a rezsi (fűtés, villany, víz, posta, stb.) amíg készítette a terméket. Vagy mennyi ideig tartott az elkészítése? Mennyibe került beszerezni az alapanyagokat (alapanyag árak, kellékek árai, postaköltség, ha rendelte, benzinköltség, ha el kellett menni személyesen érte).
designer_degen_workspace
(Kép: www.theformulablog.com/lindsay-degen/)
Ezeket mind tudnod kell! Készíts jegyzetet ezekről a tételekről, költségekről, és ezek alapján állapítsd meg az áraidat! Ez fog neked pénzt hozni. Mert azért csinálod, hogy nyereséged legyen belőle.

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>