A jövő év színét illethetnénk lendületes és életteli színnek is, ha nem kevertek volna bele egy kis szürkét. Ami nem baj, sőt, nagyon is intelligens és visszafogott színt kaptunk. Szerintem ez a szín tökéletesen használható művészeti és kézműves alkotásokban, alkotásokhoz.

A szín a Marsala nevet kapta, amit Anyukám simán csak hússzínnek nevez.
Pantone_Introducing_Color_of_the_Year_Marsala_banner
marsala small
Sokféle színkombinációt készíthetsz hozzá, és sokféle színkörnyezetben tudod alkalmazni.
Elkészítettem néhány összeállítást a saját ötleteim alapján ehhez, amit remélem fel tudsz használni!

1. A Color Scheme Designer segítségével gyorsan kikerestem a komplementer színét, amit itt láthatsz:
marsala_komplementere
Ez a zöld picit nekem tolakodó, de maga a zöld szín remekül illik a marsalához, ha egy visszafogottabb változatát használjuk.
Ezen az oldalon más színek komplementer színpárját is ki tudod keresni, ha a szemedben nem bízol:
http://paletton.com/#uid=1000u0kllllaFw0g0qFqFg0w0aF

2. A színünket nagyon jól lehet a gasztronómia területén használni. Ételek tálalásánál, csomagolásához is bátran használd a színt, kombináld az impresszionisták sárgájával, ha egy picit élénkíteni akarod a hangulatát.
marsala_gasztro

3. Lakásdekoráció
A marsala jól illik a modern, és a jelenlegi kedvencemhez a vintage-hez, a shabby chic-hez is. E két utóbbinál sok fehérrel használva szuper lehet, de ha például simán mondjuk régi bútorokat akarsz átkölteni, és vágysz az eklektikára, akkor a türkiz árnyalatait is hozzáteheted.
marsala_dekor
(Szekrényes kép innen: http://www.pinterest.com/pin/255579347580460418/)

4. Kerámia. Üveg
Van egy nagy cserépkályhánk, és amikor a kályhás mesternél megrendeltem a csempéket hozzá, és már a színnél tartottunk, na akkor én majdnem a marsalát választottam ki, de aztán kicsit bordósabb árnyalat lett. Egyszerűbb lett volna, ha a fazekas barnát, vagy zöldet választom 🙂 mert nehéz volt kikeverni, de megérte. Rakd össze egy kis bézzsel és bermuda kékkel, és egy megbízható, friss látványt fogad. Az asztali textíliákkal, fával kiegészítve pedig nem egy hétköznapi eredményben gyönyörködhetsz.
Mivel a kék a fény nagy részét elnyeli, a komplementer színét, a narancsot használd, ha élettel akarod megtölteni a megjelenést.
marsala_keramia

5. Kötött-hurkolt divat
A marsala már alapból is a régi korokat idézi föl. A viktoriánus korban reménytelen vágyódás színe volt ez, és például a gyászév feketéje után 1 évig az özvegyek a marsala mályvásabb árnyalatát viselték magukon. Kedvelték az öltözködésben, és a lakberendezésben is ezt a szín, és árnyalatait. Szürkével, vagy padlizsánnal kombinálva egy modern varázslatos hangulatot adhatsz vásárlóidnak akkor is, ha fonalakat festesz, vagy ha kötött és horgolt darabokat tervezel.
marsala_kotos
(A fonalas kép Ksenia Baturina fotója innen: http://www.pinterest.com/pin/346003183843050817/)

6. Textiltervezés
Párosítsd feketével, mályvával, kékekkel, és máris indulhatsz a tengerhez, vagy megtervezhetsz egy klasszikus lakásbelsőt is. Nyugalmat és megbízhatóságot fogsz ezekkel a párokkal sugározni a munkáidban.
marsala_textil
(Textiltáskás kép: sk)

7. Kézműves kozmetikumok
A kozmetikumoknál tudom, hogy nem minden a szín. Sőt, ha túl erős színe van egy kozmetikumnak, akkor szerintem sokan vagyunk úgy vele, hogy meg sem fogjuk… nekem legalábbis gyanús, és nem érzek késztetést arra, h megfogjam, vagy hogy “kell nekem”. A marsala viszont pont az a szín, ami itt is használható. És mivel egy földszínről beszélünk, így ami elsőként eszembe jutott, az a rózsaszín agyag, amit színben mintha a marsalához talált volna ki a természet. Na jó, kézműves szappan készítők, mondjatok még növényeket, ami a színünkhöz illik!
marsala_kozmetikum
(A szappanos kép: Angyalom Szappan)

8. Meríts még több ötletet a kézműves vállalkozásodhoz: http://www.pantone.com/pages/index.aspx?pg=21163

9. Ha segítségre van szükséged a saját színpalettád, vagy egy kollekciód színpalettájának összeállításához, akkor szerezd meg magadnak a SZÍNPALETTA KÉSZÍTÉSE KÉZMŰVESEKNEK anyagot

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>