Melyik a legrégebbi jel a világon? Ki tudja? Az azonban valószínű, hogy a mai jelek, szimbólumok többsége az ősi jelekből alakult ki, és vizuális és környezetkultúránk fontos részét alkotják. Körülvesznek minket az élet minden területén. Legyen az, az utcán, épületekben, csomagolásokon, ruhákon, műszaki cikkeken, a weben egy közös vonás van bennük: követelmény, hogy a világ bármely részén azonos szabályrendszer alapján kell értelmeznünk őket. Ilyen szabályrendszer azonban nem létezik. Ezért lehet az, hogy a jelek és szimbólumok tervezését, felhasználását még ma is tanuljuk.

Itt van például a szív.

Miért ilyennek rajzoljuk a szívet?

Egyik magyarázat szerint az ősi város, Cyrene pénzérméin kell keresni a megoldást.

Cyrene coin

(Kép: www.en.wikipedia.org)
Ezeken a már kihalt növény, a silphium magjait illetve gyümölcseit láthatjuk. Ezek a magok határozottan szív alakúak, és mivel a növényt széles körben használták mint fogamzásgátló szert, így kapcsolódhatott össze a szerelem-szexualitás és a sajátos szív ábrázolás.

A másik magyarázat szerint a ma is használt stilizált szív a krokodil szívéhez áll legközelebb. Az ábrázolási mód az egyiptomi korba nyúlik vissza. A krokodil boncolásával ismerték meg a szívét is, amely szív alakú .
A szív képe a hieroglifáikban is szerepel.
A szív stilizált megjelenítése, jele nagyon ritkán jelenti magát a szívet. Többnyire a szerelemre, szeretetre, a szerelmesekre asszociálunk, ha egy szívet látunk. Sokszor látunk olyan feliratot, ahol a szív, mint jel egy szót helyettesít.
Erre talán a legjobb példa a Milton Glaser tervezőgrafikus által tervezett logó. 1977-ben készítette és egy reklámkampány elemeként használták.

I love New York

(Kép: en.wikipedia.org)
A szeptember 11-i terrortámadás után átalakította: a szívbe egy fekete pont került, amely a Világkereskedelmi Központot jelképezi, a feliratot pedig a “jobban, mint valaha” szavakkal egészítette ki.

Jobban, mint valaha

Jobban, mint valaha


(Kép: www.culticon.hu/2012/03/26/sziv-es-new-york-milton-glaser/)
Glaser ötlete alapján ma már sokan, sok helyen használják az alapötletből kiindulva a szívet egy helyettesítő szóként. Rengeteg példa akad rá. Az ilyen jelek segítenek minket az üzeneteink közvetítésében. A szép bennük az, hogy bárki által hozzáférhetőek, felhasználhatóak.
A Chip Kidd készített Milton Galserrel egy interjút. Ezt itt tudod elolvasni:
http://culticon.hu/2012/03/26/sziv-es-new-york-milton-glaser/

Te használod a szívet a saját alkotásaidban? Ha igen, mit készítesz ezzel a jellel?

  1. nagy sylvike 23 says:

    Sziasztok én egy 23 éves Lány vagyok és nagyon szeretek féltékeny lenni mert èn még soha sem voltam szerelmes Titokban ennyi Üdv nevem nagy sylvike És èn egy .23 éves lány vagyok

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>