Mindennapjainkban, körülöttünk, velünk vannak. Nem telik el nap nélkülük.
Színek.
Az alábbiakban a színkörről olvashatsz, hogy jobban átlásd hogyan használhatjuk a mindennapi életben.
A színek hallatán sokan csak beletörődően legyintenek.
Ma a 12-es színkörről lesz szó.
A tizenkét tagú alapszínkör az alap. Ezt a tiszta, főszínek alkotják. Ez itt egy Itten-féle 12-es színkör. Nézzük meg, hogyan is működik!

Legbelül helyezkednek el az ALAPSZÍNEK. Az alapszíneket nem lehet kikeverni más színekből, viszont belőlük minden más szín kikeverhető.
Kifelé haladva az ELSŐDLEGES KEVERT SZÍNEK jönnek. Ezeket az alapszínekből keverjük ki. A kék és piros keveréke az IBOLYA. A kék és sárga keveréke a ZÖLD. A piros és sárga keveréke a NARANCS.
Az elsődleges és másodlagos színeket tovább keverhetjük egymással, így kapjuk meg a harmadlagos színeket, a JOHANNES ITTEN féle 12-es színkört. Johannes Itten svájci festő és elméleti író a színeket három csoportba osztotta s így megalkotta a 12 színből álló színkört.

A rajzainkban használhatjuk a színek telített, vagy telítetlen változatát. Ezen színekből (és ennél jóval több színből) előállíthatunk pasztellszíneket is, és a színeket sötétíthetjük is.
A pasztellszíneket világosítással, vagyis fehér hozzáadásával kapjuk meg.
A pasztellszínek a színek nagyon világos és kis telítettségű árnyalatai, melyeknek a szín mellett csak fehér tartalma van, fekete nincs.

A pasztell színekről ITT többet is olvashatsz.

A színkörön egymással szemben elhelyezkedő színek egymást szürkére egészítik ki. Ezek a komplementer, vagy más néven kiegészítő színpárok. Ha a gyakorlatban ezeket a színpárokat használjuk egy-egy munkánkhoz, akkor biztosan valamilyen feltűnő, figyelemfelhívó darabot alkothatunk. Az alap színpárok a piros+zöld, a kék+narancs, valamint a sárga+ibolya. (Az ibolya a hétköznapi nyelvben a lila.) Ha a valóságban összekevered ezeket a színeket, mondjuk temperából, vagy akrilból, akkor egy piszkos barnás-fekete színt kapsz mindhárom színpár keverékéből.

A képen látható színek mennyisége is mutatja, hogy a komplementer színpárokban csak akkor van meg az egyensúly, ha az arányokkal megfelelően bánunk.
(Képek forrása: www.pinterest.com)

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>